Young Professional Campus

Tilburg

In het hart van de Spoorzone ontwikkelt SDK Vastgoed de Young Professional Campus (YPC). Met drie nieuwe gebouwen van in totaal zo'n 20.000 m2 wordt de programmering van het gebied uitgebreid met wonen voor studenten, starters en 'young professionals', gecombineerd met ruimte voor bedrijvigheid en onderwijs.

De YPC wordt gerealiseerd op het huidige parkeerterrein tussen de smederijgebouwen en de Hall of Fame. Parkeren zal in de toekomst centraal in het gebied worden aangeboden, in combinatie met gedeelde mobiliteitsvoorzieningen. De buitenruimten in de gehele Spoorzone worden ingezet als collectief verblijfsgebied. De plint van omliggende gebouwen gaat de relatie aan met de publieke ruimte en stimuleert gebruikers deze pleinen te delen en activeren, als een bruisende lounge voor ontmoetingen, ideeënuitwisseling en ondernemerschap.

Voor de woningen wordt er ingezet om in de vraag van studenten en starters te voorzien. Een range die qua privacy begint bij een eigen wastafel of slaapkamer, door gaat naar een privé-badkamer en misschien wel eindigt een complete woning.

In de gehele Spoorzone staan veel herbestemde panden met grote kwaliteiten; uitgesproken gebouwen met flexibele structuren. De nieuwe volumes van de YPC zullen ook deze ingenieurslogica krijgen, zodat ook zij in de toekomst eenvoudig een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Er ontstaat als het ware een intelligente ruïne, de duurzame structuur blijft behouden, maar de invulling is flexibel.

De structuur zal ook in de gebouwen zichtbaar worden: op de plint zal een dichtere en serene opbouw komen. De actieve plint heeft een hogere verdiepingshoogte omwille van gemakkelijke herbestemming. Tegelijk is deze gevel zeer open waardoor de publieke ruimte een sociale, veilige en aangename plek wordt. Het Campusplein zal een eigen identiteit krijgen met onderwijs, kantoren, horeca, toegang tot de woningen, interactie met Station 88 en Hall of Fame.

Qua beeld zullen de bestaande iconische gebouwen de show blijven stelen, terwijl de twee blokken van de YPC zich als één familie zullen verankeren in het bestaande ensemble, zonder eruit te springen. De nieuwe volumes hebben een serene architectuur met gevels die reliëf hebben, groene terrassen als collectieve buitenruimten en bieden kwaliteiten voor wonen en werken.

Projectdetails

Gebied
Spoorzone
Status
In ontwikkeling
Planning voltooiing
2028
Oppervlakte
21.000 m² (BVO)
Typologie
Gemengd
Eenheden
341 woningen, 4.500 kantoren/onderwijs
Opdrachtgever
Werkplaat Ontwikkelingsbedrijf B.V.
Ontwikkelaar
SDK Vastgoed
Architect
Vakwerk Architecten
Stedenbouwkundige
Bogdan & Van Broeck

Meer weten over dit project?

Meer projecten op Spoorzone Tilburg
Ketelhuis
Clarissenhof – Fase 1
De Spoorwachter
Plan-t
Traversegebouw
De Brabander
Clarissenhof – Fase 2