17 juni 2024

Zwijsen garage wint publieksprijs van de Tilburg Architectuurprijs

De Zwijsen garage in de Tilburgse Spoorzone wint de publieksprijs bij de eerste editie van de Tilburgse Architectuurprijs. Met meer dan 50 inzendingen en maar liefst 2.600 stemmen in totaal werd vrijdagmidddag 14 juni in de LocHal door wethouder Bas van der Pol de Zwijsen garage als winnaar uitgeroepen.

Het ontwerp van Visser en Roelands is in het oog springend. De stoere, cortenstalen gevelelementen sluiten goed aan bij het robuuste en stoere karakter van de Spoorzone. Daarnaast draagt de garage bij aan het oplossen van de parkeerbehoefte in het centrum van Tilburg en het tegengaan van geluidsoverlast van het spoor. In samenwerking met gemeente Tilburg heeft SDK Vastgoed als ontwikkelende opdrachtgever de garage vormgegeven. Naast SDK Vastgoed zijn ook Stam en de Koning Bouw en Van de Ven Bouw en Ontwikkeling als VolkerWessels onderneming betrokken bij de realisatie van deze EZ Park garage. We zijn enorm trots dat de Tilburger gestemd heeft op ons project!

Wij willen uiteraard de winnaar van de vakjuryprijs, de transformatie kloostercomplex Oude Dijk van Shift Architecture, van harte feliciteren. Dank aan Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg en Gemeente Tilburg voor het organiseren van de prijs.

Vakjuryprijs

Naast een publieksprijs was er ook een prijs die uitgereikt werd door een vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers uit het werkveld uit een andere stad, zoals architecten, onderzoekers, critici, ontwikkelaars of bestuurders. De woontoren “De Brabander”, ontworpen door architect Happel Cornelisse Verhoeven was naast de Zwijsen garage (die op het laatste moment een mooie wildcard kreeg) genomineerd. De Brabander was de enige ‘woontoren’ in Tilburg die door de vakjury genomineerd was. Naast De Brabander was tevens de Hall of Fame, ook gelegen in de Spoorzone, genomineerd. Een industrieel pand, volledig gerenoveerd, nu een creatieve plek voor cultuur en urban sports.

Als ontwikkelende partij is SDK Vastgoed nauw betrokken bij de totale gebiedsontwikkeling Spoorzone Tilburg. De publieksprijs en vakjurynominaties zijn een mooie drive om verder te bouwen aan de toekomst van deze bijzondere plek in Tilburg. Bij bijna de helft van alle genomineerde projecten voor de Tilburg Architectuurprijs is er een Volker Wessels onderneming betrokken in de ontwikkeling of realisatie. Daarmee dragen we bij aan een kwalitatieve invulling van de (toekomstige) ruimte in de stad.