15 juni 2015

UP-Living start met bouwen

Met de bouw van 37 eengezinswoningen begint de eerste fase van de herontwikkeling van het terrein van het voormalige ziekenhuis Oudenrijn in Utrecht. Op 10 juni heeft wethouder Paulus Jansen de officiële start van de bouw verricht. De huizen maken onderdeel uit van het project ‘UP-Living’. Dat biedt met ongeveer duizend huurwoningen voor jonge gezinnen, starters en studenten een positieve impuls en nieuw perspectief voor Kanaleneiland en Utrecht.

De 37 eengezinswoningen worden nog voor het einde van 2015 opgeleverd en zullen dan verhuurd gaan worden. De huizen hebben een woonoppervlak van circa 87 m2 en zijn voorzien van een tuin en een eigen parkeerplaats op een afgesloten binnenterrein.

Dynamisch en bruisend

De bouw van de 37 eengezinswoningen is nog maar het begin van wat uiteindelijk een dynamisch en bruisend gebied zal worden. Het terrein met een moderne, stadse architectuur biedt straks woonruimte aan jonge gezinnen, studenten en starters. Eyecatcher van UP-Living wordt een woontoren van ca. zeventig meter hoog. Deze toren vormt een nieuw baken bij de stadsentree in het westen van Utrecht. In de toren komen 468 studenteneenheden – zelfstandige woonruimtes met een oppervlakte van circa 24 m2.
Van het voormalige ziekenhuis Oudenrijn blijft het kenmerkende beddenhuis, architectonisch icoon uit de jaren zestig, behouden. Het wordt getransformeerd tot appartementencomplex met compacte wooneenheden.
Kloppend hart van UP-Living-stadscampus vormt de binnentuin. Hieromheen verrijzen verschillende voorzieningen, zoals horecagelegenheden, een wasserette en een fietsenmaker. Pal naast UP-Living loopt bovendien de sneltram, die een razendsnelle verbinding vormt naar zowel Utrecht Centraal als De Uithof.

Eigentijds en duurzaam

Bij de bouw van UP-Living speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Naast de transformatie van een bestaand gebouw naar een appartementencomplex, maken de ontwikkelaars gebruik van het concept ‘cradle-to-cradle’. Zo wordt bouwpuin van het voormalige ziekenhuis gebruikt voor infiltratievoorzieningen om regenwater op te vangen.
De huidige glooiing in het terrein en een groot deel van het aanwezige groen blijft behouden. Bovendien liggen parkeerplaatsen uit het zicht.

De Ontwikkelingscombinatie Oudenrijn (OCO) is verantwoordelijk voor UP-Living. Dit is een samenwerking tussen Veluwezoom Verkerk Vastgoedontwikkeling bv, Van Beek & Partners Vastgoedbeleggingen bv en DSO Deelnemingen bv.
De ontwikkeling wordt gerealiseerd door SDK Vastgoed bv en Did Vastgoedontwikkeling bv.