14 december 2023

Tweede blikvanger voor MICS aan de A20 gepresenteerd!

De Mechatronica Innovatie Campus Schiedam (MICS) krijgt een tweede blikvanger langs de A20 met gebouw ‘Mano’. SDK Vastgoed (VolkerWessels) presenteert de ontwikkeling van dit bijzondere gebouw dat op de locatie van de voormalige Manometerfabriek gerealiseerd wordt. Op 13 december tekenden de gemeente Schiedam en SDK Vastgoed de overeenkomst voor de gronduitgifte. MICS wordt de mechatronica hotspot waar bedrijven, onderwijs en overheid samenwerken aan de techniek van morgen. Met deze ontwikkeling wordt een nieuw product toegevoegd aan de mix.

“Deze overeenkomst met ontwikkelaar SDK maakt nog eens duidelijk dat de gemeente meer doet dan alleen uitgifte van grond. Met het vaststellen van het ontwikkelingsperspectief voor het bedrijventerrein ’s-Gravelandsepolder zijn we duidelijk ook bezig met de ontwikkeling van het hele gebied. Dit zijn de bedrijventerreinen van de toekomst, zeker met de komst van MICS. Deze campus biedt ondernemers de voedingsbodem voor innovatie, talenten krijgen kansen en kennisinstellingen bieden opleidingen aan in de mechatronicasector”

-Wethouder Anouschka Biekman, Gemeente Schiedam

“Innovatie ontstaat door de combinatie nabijheid, talent en samenwerking. Niet alleen binnen het ecosysteem van MICS, maar ook binnen de afzonderlijke bedrijven. In Mano kunnen we grote open vloervelden realiseren voor verschillende werkomgevingen, zodat de samenwerking en de zichtbaarheid binnen de bedrijven en kennisinstellingen verder wordt vergroot. En dat alles in een moderne omgeving die de komende tijd steeds meer vorm gaat krijgen en veel nieuw talent gaat aantrekken.”

-Niels Langenhuizen, MT-lid SDK Vastgoed

Hypermoderne huisvesting

Historie en toekomst ontmoeten elkaar in Mano. Waar de naam herinnert aan de historie toen de manometers (meetinstrumenten voor het meten van druk) hier van de band rolden, is de architectuur helemaal klaar voor de volgende stap in industriële ontwikkeling. Mano wordt een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van MICS, net als het vorige week gepresenteerde gebouw ‘Apex’. In dit ecosysteem krijgen talenten, kennisinstellingen en bedrijven in de mechatronicasector een omgeving waar ze hun toekomst vorm kunnen geven. Mechatronica is de discipline binnen de maakindustrie waarin elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechiek samenkomen. Een discipline die vraagt om hypermoderne huisvesting waar zowel technische en kantoor/onderzoeksfuncties gecombineerd worden en deze zo gepositioneerd zijn dat ze leiden tot kruisbestuiving en innovatie. Mano is dan ook vanuit deze gedachte ontworpen.

Grote etalage

Mano is een stoer gebouw van ca. 16.000 m2 dat bestaat uit gestapelde volumes. Een uniek kenmerk is de grote ‘etalage’ in het midden van het gebouw, die afhankelijk van de gebruiker kan variëren in functie. Deze etalage is hoger geplaatst zodat deze goed zichtbaar is vanaf de A20 en geeft de mogelijkheid de techniek van de toekomst goed te etaleren. Het gebouw biedt grote vrij indeelbare kantoorvloeren om samenwerking binnen organisaties te bevorderen. Er is ruimte voor ontmoeting en stiltewerk in het middengebied, terwijl de randen lichte werkplekken bieden.. Het gebouw combineert een bedrijfshal en kantoor- of onderzoeksruimte, met bedrijfsruimte aan de achterzijde en een kantoorgedeelte aan de voorzijde. Er is flexibiliteit in het ontwerp waardoor het aan verschillende behoeften kan voldoen.

“Mano is tegelijkertijd stoer en fijnzinnig, geometrisch en utilitair, helder en charismatisch. Wij hebben veel partijen uit de sector gesproken en iedereen is op zoek naar horizontale samenwerking, openheid en ontmoeting. Dat is precies waarom wij Mano met grote horizontale kantoorvloeren ontworpen hebben. De grote glazen gevels zorgen voor contact met de omgeving waarmee het gebouw uitnodigt en mede de toon voor de te ontwikkelen campus zet. Het gebouw straalt uit dat de mechatronicasector een aantrekkelijke, schone en hoogwaardig sector is, helemaal afgestemd op het nieuwe werken.”

-Ralph van de Donk, Stats Architecten

Twee blikvangers

Vorige week tekenden de Gemeente Schiedam en SDK Vastgoed al een contract voor gronduitgifte voor het gebouw ‘Apex’. Een blikvanger van ruim 21.000 vierkante meter met kantoor-, R&D-ruimte en horeca-ruimte. Gebouw Mano vult het ‘front’ langs de A20 aanDeze gebouwen zijn het vlaggenschip van de ontwikkeling en vormen straks het gezicht én de entree van MICS. In het ontwerp kun je goed zien dat ze familie van elkaar zijn met toch elk hun eigen stijl en vorm. Het is deze diversiteit die de vele gezichten van mechatronica onderstreept.

Over SDK Vastgoed (onderdeel van VolkerWessels)

Vanuit gezonde nieuwsgierigheid, uitdagende creativiteit en nuchter ondernemerschap, zijn wij als SDK Vastgoed altijd op zoek naar nieuwe kansen. Als onafhankelijke gebiedsontwikkelaar creëren we leefomgevingen waarin anderen hun dromen kunnen waarmaken. Met zowel nieuwbouw als herontwikkeling, voor zowel werken als wonen. Zo maken we de ruimte voor morgen.

Over Stats Architecten

Het motto van STATS Architecten – solid, simple, splendid – verwijst naar ontwerp waar eigenzinnige schoonheid, slimheid en eenvoud samengaan. We geloven dat goede architectuur inspireert en de kracht heeft de wereld te veranderen. We geloven in de noodzaak te verdichten en dat dit kan door levendige, karaktervolle plekken te maken. We geloven in de betekenis van ons vak in een complexe tijd, terwijl we werken aan fijne omgevingen die intelligent, elegant, simpel, vanzelfsprekend en tijdloos zijn.