11 juni 2020

Tevreden terugblik op eerste fase Roerdelta

Tijdens het assisteren bij het leggen van de betonnen vloerelementen voor het laatste appartementengebouw blikken gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed, gemeente Roermond, woonstichting Wonen Zuid en aannemer Jongen Bouwpartners terug op de eerste fase van Roerdelta.

De gemeente Roermond en SDK Vastgoed (VolkerWessels) hebben de afgelopen jaren intensief gewerkt aan de transformatie van de oude ECI-fabrieken en het omliggende terrein. De industrie heeft plaatsgemaakt voor een moderne en eigentijdse woonwijk van circa 360 woningen, een stadspark en de bruisende ECI Cultuurfabriek.

Op dit moment wordt een woongebouw (negentien sociale huurappartementen) gerealiseerd. Dit is tevens het sluitstuk van de eerste fase van nieuwbouwwijk Roerdelta. Het gebouw komt op een prominente zichtlocatie aan de Bisschop Lindanussingel en markeert de toegang tot de ECI Cultuurfabriek.

Niels Langenhuizen van SDK Vastgoed: “Daar waar Roermond decennialang met de rug naar de industrie en de Maas gekeerd was, hebben wij de afgelopen jaren dit – tot voor kort onbekende en onbeminde – stadsdeel getransformeerd tot een volwaardige Roermondse stadswijk. Terugkijkend kunnen we stellen dat dit meer dan geslaagd is.”

Wethouder Angely Waajen-Crins: “Eindelijk kunnen we met deze negentien appartementen fase 1 van het project Roerdelta afronden. Zo maken we Roerdelta 1 nu mooi compleet. We werken daarbij overigens uitstekend samen. Op dit moment wordt hard gewerkt om zo snel mogelijk met de volgende fase en de aanpak van de haven aan de slag te kunnen. Kwaliteit staat daarbij voor ons voorop.”

“Deze eerste fase is nog maar een eerste stap naar het verbinden van Roermond met het water. Stap twee, de herontwikkeling van het gebied gelegen tussen de Roer en de Maas, wordt de komende jaren gezet. Het nu nog ontoegankelijke gebied zal getransformeerd worden naar een groen en nautisch parklandschap met woningen in alle prijscategorieën. De ambities liggen hoog, en dat verdient zo’n uniek gebied ook”, aldus Niels Langenhuizen van SDK Vastgoed.

Samen met de gemeente Roermond werkt SDK Vastgoed momenteel aan het opstellen van het stedenbouwkundig plan van de tweede fase. We verwachten dit plan in de tweede helft van dit jaar gereed te hebben. Een jaar later zullen we de eerste nieuwbouwplannen in verkoop brengen.

Bouwen voor alle doelgroepen

Roerdelta is een zogeheten inclusieve wijk: alle doelgroepen en levensstijlen vinden hier hun eigen plekje. Wonen Zuid, de toekomstig eigenaar van het laatste woongebouw in dit gebied, past dan ook perfect in Roerdelta. Naar verwachting zal zij de sleutels in de lente van 2021 aan de nieuwe bewoners overhandigen.

Harold Lardinois van Wonen Zuid: “Als grootste sociale verhuurder van Roermond vindt Wonen Zuid het belangrijk dat wij onze klanten ook wonen kunnen aanbieden op de unieke locatie van Roerdelta. Het realiseren van sociale woningbouw op deze plek was enkel mogelijk door de intensieve samenwerking en bijdrage van SDK Vastgoed, Jongen Bouwpartners, gemeente Roermond en Wonen Zuid.”

Het groots vieren van de start van de laatste werkzaamheden zit er in deze tijd niet in. Ook op de bouwplaats worden de Corona-maatregelen gerespecteerd en zorgvuldig nageleefd. Directeur Giel Martens van Jongen Bouwpartners: “Na de deelplannen die we al hebben gerealiseerd in Roerdelta is het bijzonder om te zien dat onze bouwplaatsmedewerkers ook nu absoluut niet stil willen zitten en juist in deze moeilijke tijd extra motivatie tonen om op een verantwoorde en veilige manier te kunnen blijven werken. Dat maakt ons buitengewoon trots en hier willen we vandaag even bij stilstaan.”

“Zonder de nieuwe bewoners en alle omwonenden hadden wij onze ambities niet waar kunnen maken. Zodra de Corona-maatregelen het toelaten willen wij alsnog een mooi gebaar maken naar alle bewoners van Roerdelta”, vult Niels Langenhuizen van SDK Vastgoed afsluitend aan.