8 september 2017

Techniekopleidingen naar Brainport Industries Campus

De Brainport Industries Campus (BIC): een krachtige omgeving waarin het onderwijs en de maakindustrie samen optrekken en werken aan innovaties. Per augustus 2018 starten opleidingen van Summa Techniek, Summa Procestechnologie, Teclab en Fablab op het campusterrein. In de Fabriek van de Toekomst bouwen ruim 1.600 mbo-studenten vanaf dan aan hun toekomst. Het contract voor de huur van circa 5.600 m2 onderwijsruimte is vandaag ondertekend door de betrokken partijen.

Gezamenlijk opleiden en ontwikkelen, dat is waar het om draait bij BIC. Succesvolle specialistische bedrijven en innovatieve kennis- en onderwijsinstellingen op mbo-, hbo- en wo-niveau gaan een nauwe samenwerking aan. Zo zorgen zij ervoor dat theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten. Studenten worden opgeleid in het machinepark van nu, met de nieuwste hightech machines. Docenten werken gelijktijdig in het onderwijs en het bedrijfsleven; een scheidslijn tussen scholen en bedrijven is niet meer zichtbaar. Medewerkers van bedrijven worden door de uitgelezen scholingsmogelijkheden gestimuleerd om gedurende hun gehele loopbaan te blijven leren en hun kennis en ervaring te delen met de nieuwe generatie. Zo ontstaat ‘gouden vakmanschap’ waar zowel het onderwijs als het bedrijfsleven de vruchten van plukt.

Cultuurverandering

Een co-creatie van het onderwijs en de maakindustrie vraagt om een uitwerking van nieuwe technieken en onderwijsvormen. Studenten, docenten en medewerkers van bedrijven zijn straks als vanzelfsprekend met elkaar in contact. “Het gaat niet alleen om een fysieke verhuizing, naar ook om een cultuurverandering,” zegt Petra van Lange, lid College van Bestuur van het Summa College. “Er moet behoorlijk worden ‘omgedacht’ om te komen tot een nieuw onderwijsconcept. Daarom zijn we met de maakindustrie in gesprek over wat we samen kunnen doen. Bijvoorbeeld over de plaatsing en het gebruik van machines. De huidige ontwikkelingen bieden veel kansen om zaken anders aan te pakken. Zoals een openstelling van 50 weken per jaar, net als de bedrijven in de maakindustrie.

Samenwerking en innovatiekracht

De Brainport Industries Campus is de eerste locatie waar hightech toeleveranciers gezamenlijk innoveren en produceren. Faciliteiten, voorzieningen, magazijnen en werkruimtes worden er gedeeld. En bovenal: kennis. Samenwerking en innovatiekracht worden op deze manier versterkt. De bijna 200 hectare grote campus biedt zowel nationaal als internationaal unieke kansen voor het onderwijs en bedrijfsleven. De gehele supply chain zal er vertegenwoordigd zijn. Ferdinand Gremmen, als directeur van VolkerWessels’ onderneming SDK Vastgoed betrokken bij de ontwikkeling van het gebied, is verheugd over de komst van de techniekopleidingen. “Hiermee krijgt de campus een etalagefunctie voor vakmanschap en talent, en gaat daarmee een belangrijke rol spelen bij de beroepskeuze van studenten. De campus wordt een iconische, tot de verbeelding sprekende thuisbasis voor de toekomstige professionals in de hightech maakindustrie.

Namens VOF Brainport Industries Campus is SDK Vastgoed verantwoordelijk voor de integrale gebiedsontwikkeling.

#BePartOfTheBICpicture: www.brainportindustriescampus.com