11 november 2019

Spoorzone verrijkt met Young Professional Campus

Op 11 november hebben Tilburg University, de gemeente Tilburg en gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels) een intentieovereenkomst getekend voor de ontwikkeling en bouw van de Young Professional Campus. Het project behelst nieuwbouw van drie gebouwen van in totaal zo’n 20.000 vierkante meter oppervlakte in de Spoorzone, waarin wonen voor studenten, starters en ‘young professionals’ wordt gecombineerd met bedrijvigheid en onderwijs gericht op ondernemerschap.

De campus krijgt een plek in het hart van de Spoorzone. Hierdoor ontstaat, in combinatie met bestaande bebouwing uit het erfgoed van de voormalige NS-werkplaats, een bijzondere locatie die als bruisende lounge voor ontmoetingen, idee├źnuitwisseling en ondernemerschap fungeert.

Verlenging kennis-as

“Met het Koersdocument Spoorzone hebben we verder richting gegeven aan de toekomst voor dit gebied”, aldus Berend de Vries, wethouder van Tilburg. “De Young Professional Campus is een volgende daadwerkelijke stap daarin: een nieuwe plek voor kennis en ondernemen en bijpassende huisvesting voor studenten en starters. Spoorzone krijgt daarmee steeds meer vorm als bruisend onderdeel van de ‘Binnenstad 21e eeuw’ voor werken, wonen en kennisontwikkeling. Naast MindLabs wordt dit een nieuw speerpunt in de kennis-as Tilburg University-Spoorzone.”

Entrepreneurship

“Wij zijn hier blij mee”, voegt Paulina Snijders, vice-voorzitter College van Bestuur Tilburg University toe. “De Universiteit groeit en dit initiatief zal leiden tot meer capaciteit, ook in huisvesting voor studenten. Het is in lijn met onze ambities op het gebied van entrepreneurship. We zien er naar uit een nieuwe onderwijsomgeving vorm te geven, waarbij het stedelijke karakter een meerwaarde heeft.”

Mix functies en doelgroepen

“Met de komst van de Young Professional Campus zetten we wederom een belangrijke stap in het realiseren van een optimale mix van functies en doelgroepen voor de Spoorzone”, voegt Mark Janssens, MT-lid van SDK Vastgoed toe. Sinds 2012 is de gebiedsontwikkelaar betrokken bij de Spoorzone en treedt namens de Werkplaats Ontwikkelingsbedrijf op als gedelegeerd ontwikkelaar.

Circulariteit

Naar verwachting beginnen de eerste bouwwerkzaamheden in 2022. Medio 2024 staat de oplevering gepland. Bij de verdere uitwerking van de Young Professional Campus speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo wordt de deeleconomie gestimuleerd door voorzieningen en functies gezamenlijk te gebruiken. Ook zijn reeds idee├źn op het gebied van circulariteit verkend, zoals de focus op een slim en modulair ontwerp waarbij veranderingen en hergebruik van materialen in de toekomst geborgd is. De gebouwen van de Young Professional Campus worden dan ook voorzien van een zogenoemd ‘materialenpaspoort’.

Over de Spoorzone

De Spoorzone is een 75 hectare groot gebied midden in de stad, aan het spoor gelegen ten noorden van het station. Hier laat Tilburg zien hoe trots het is op haar verleden. Een gebied dat Tilburg als zesde stad van Nederland verder op de kaart zet, juist dankzij een mix die onconventioneel en anders is. De Spoorzone is er dan ook eigenlijk voor iedereen die van ‘wow’ en lef houdt: met prettig en eigentijds wonen op een plek waar altijd wat te doen is; met het OV op loopafstand. Maar ook met ruimte voor ondernemers, van start-up tot scale-up en verder.

Foto

Ondertekening intentieovereenkomst voor de ontwikkeling en bouw van de Young Professional Campus door (vlnr): Mark Janssens (SDK Vastgoed), Paulina Snijders (Tilburg University) en wethouder Berend de Vries (gemeente Tilburg). Foto: Elleske Fotografie.

Impressie

Young Professional Campus (Vakwerk Architecten)