2 juli 2019

Spoorzone Tilburg krijgt spectaculaire nieuwe woontoren

Op 1 juli 2019 zijn de eerste plannen voor de Clarissentoren gepresenteerd aan de buurt. Op deze informatieavond werden door gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels) samen met GROUP A architecten en de Gemeente Tilburg de plannen toegelicht. Sinds 2012 is VolkerWessels betrokken bij de (her)ontwikkeling van de Spoorzone en treedt SDK Vastgoed namens het Werkplaats Ontwikkelingsbedrijf op als gedelegeerd gebiedsontwikkelaar.

We zijn zeer trots dat deze zeer bijzondere woontoren ontwikkeld wordt. Een landmark, ontworpen door een bureau van naam, die de entree van de stad en het hart van de Spoorzone markeert. Door de specifieke aandacht voor de context van de plek en de aansluiting tussen maaiveld en de plint,” aldus directeur Dennis van de Ven van SDK Vastgoed.

Adam Visser partner en architect GROUP A: “Het ontwerpen van deze toren is een eervolle opgave. Met haar grote hoogte vormt het een baken voor de stad zichtbaar vanuit alle windstreken in de weide omgeving. Op het straatniveau van de Spoorzone voegen we het gebouw op een natuurlijke wijze in tussen de bestaande bebouwing. De plint van drie lagen wordt ontworpen als publiek toegankelijke ruimte met een rijke detaillering van natuurlijke en ‘warme’ materialen. En wordt voorzien van een aantrekkelijk stedelijk programma dat zal bijdragen aan een levendige Spoorzone.

Over de Clarissentoren

De Clarissentoren, een ontwikkeling van VolkerWessels-onderneming SDK Vastgoed, wordt een bijzondere plek om te wonen; dichtbij het station en het centrum, met alle nieuwe voorzieningen die De:Werkplaats en de Spoorzone gaan brengen. De woontoren wordt gerealiseerd op een drielaagse commerciële plint en heeft een totale hoogte van circa 130 meter. In de plint van drie lagen komt een ruime variatie aan faciliteiten die niet alleen de gebruikers van de (woon)toren ondersteunen maar ook een verrijking gaan zijn voor eenieder die de Spoorzone bezoekt. De commerciële plint van drie lagen is middels een trap aan de voorzijde van het gebouw te bereiken zodat een optimale verbinding gelegd wordt tussen de omgeving waarin de woontoren gelegen is en al hetgeen gebeurt in deze plint.

De woningtypologieën worden op dit moment verder uitgewerkt. Er zal een goede mix gevonden worden, variërend in grootte tussen de circa 60 m² en maar liefst 250 m². Totaal worden er circa 250 appartementen ontwikkelt. Het gebouw wordt all-electric met een focus op duurzaamheid door onder andere de toepassing van warmte-koude opslag en zonnepanelen.

Direct achter de toren komt een parkeergarage. Deze gaat ruimte bieden aan circa 400 parkeerplaatsen. Deze garage is één van de drie parkeergarages in de Spoorzone ten behoeve van het gebiedsparkeren.

Algemeen

Project-/gebiedsontwikkelaar: Werkplaats Ontwikkelingsbedrijf (WOB)
Gedelegeerd ontwikkelaar: SDK Vastgoed (VolkerWessels)
Architect: GROUP A

Aannemer:

Van de Ven Bouw- en Ontwikkeling i.c.m. Visser & Smit Bouw
Constructeur: Zonneveld Ingenieurs
Bouwfysica: DGMR
Instantieadviseur: K&R Consultants

Over de Spoorzone Tilburg

De Spoorzone is er voor iedereen: voor de inwoners van Tilburg die prettig en eigentijds willen wonen op een plek waar altijd wat te doen is, met het openbaar vervoer op loopafstand. Een gebied voor ondernemers, van start-up tot scale-up en verder, die nieuwe huisvesting zoeken, en waar ruimte is om te werken aan nieuwe concepten van diensten en producten.

Op de plek die ooit de werkplaats was van de Nederlandse Spoorwegen, ontstaat momenteel een compleet nieuw stadsdeel. Sinds de hekken rond het voormalige NS-terrein in 2010 zijn verwijderd, wordt dit gebied door de Gemeente Tilburg samen met haar partner VolkerWessels, getransformeerd tot een levendig woon-, werk- en recreatiegebied met een sterke koppeling aan de kenniseconomie. In totaal worden er in dit gebied uiteindelijk gerealiseerd:

  • ca. 2.000 woningen
  • ca. 50.000 m² werken | zakelijke en commerciële dienstverlening
  • ca. 25.000 m² kennis | cultuur | maatschappelijk programma
  • ca. 15.000 m² vrije tijd | vermaak

Interesse?

Heeft u interesse in de Clarissentoren? U kunt zich inschrijven via www.clarissenhof.com.