5 december 2019

SDK Vastgoed gaat EKP-terrein Noord herontwikkelen

Gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels) gaat het EKP-terrein Noord (4,5 hectare), gelegen in de Bossche Spoorzone, transformeren tot een levendig en creatief woon-, werk- en leergebied. Het plan ‘Uit de kunst, aan de Dieze‘ omvat 75.000 vierkante meter aan woningen en andere functies. Zo krijgt de kunstacademie (AKV|St.Joost) een permanente plek en is er ruimte voor onder meer creatieve bedrijven, horeca, werkplekken en ateliers.
Op 5 december 2019 maakten de Gemeente ‘s-Hertogenbosch, NS Stations en PostNL de winnaar bekend van de aanbestedingsprocedure ‘Gebiedsontwikkeling EKP-terrein Noord‘. Dit gebeurde in de voormalige EKP-hal waar sinds enkele jaren de kunstacademie gehuisvest is.

Een creatieve biotoop

De voormalige EKP-hal in het hart van het gebied blijft behouden en zal een metamorfose ondergaan. In het gebouw dat de naam KuBus krijgt (Kunst & Business) is ruimte voor de kunstacademie, creatieve bedrijven, culturele evenementen en horeca. Naast deze creatieve biotoop voorziet het plan in een gevarieerd woonprogramma met meer dan 800 woningen, bedoeld voor de dynamische stedeling en met de focus op één- en tweepersoons huishoudens.

Groen & autovrij

Het gebied krijgt een groen en autovrij karakter. Auto’s parkeren in parkeergarages aan de randen van het plangebied. De openbare ruimte wordt ruim en groen van opzet met meerdere pleinen waar ontmoeting, experiment en evenementen plaatsvinden. De Veemarktweg wordt verlegd waardoor er een ruime, groene en aantrekkelijke Dieze-oever ontstaat met ruimte voor wonen en recreatie. Er wordt volop ingezet op duurzame (deel)mobiliteit. Zo komt er een multimodale mobiliteitshub waar elektrische deelauto’s en -fietsen 24/7 ter beschikking staan. Niet alleen bewoners maar ook omwonenden kunnen hier gebruik van maken.

Met de ontwikkeling van het voormalige Expeditie Knooppunt van PostNL wordt een belangrijke stap gezet in de Noordelijke Spoorzone. Ambities die we voor dit gebied hebben vastgelegd, zoals duurzaamheid, toekomstgerichte mobiliteit en een levendig stedelijk woongebied dat goed is ingebed in de omgeving krijgen vorm in het mooie plan van SDK Vastgoed,” aldus wethouder Roy Geers.

We zijn enorm verheugd dat SDK Vastgoed met haar plan een energieke stadswijk aan de Dieze nabij het station van ‘s-Hertogenbosch realiseert. Door de groeiende druk op steden en de noodzaak om leefbaar en bereikbaar te blijven, geeft NS samen met partners een nieuwe invulling aan deze locatie met oog voor kansen die er liggen op gebied van duurzame mobiliteit en verdere invulling van de knooppuntontwikkeling ‘s-Hertogenbosch,” aldus Rogier de Lint – manager Transacties & Transformaties – Vastgoed NS Stations.

Wij zijn gestart met een open vizier en hebben het initiatief genomen om de kunstacademie een permanente plek te geven in KuBus. Wij zijn ervan overtuigd dat dit plan waarde creëert voor de stad en regio. Samen met architectenbureau Studioninedots en DELVA Landscape Architecture & Urbanism hebben we ervoor gekozen om het gebied ook fysiek met haar omgeving te verbinden,” aldus Ferdinand Gremmen – directeur SDK Vastgoed.

De komende maanden staan in het teken van de verdere planuitwerking, waarbij ook de omwonenden en andere belanghebbenden betrokken worden. Het streven is om in 2022 te beginnen met de verbouwing van de EKP-hal en de bouw van de eerste woningen. Uiterlijk in 2024 worden de eerste bewoners verwelkomd.

© Foto: EKP/SDKVastgoed