22 april 2023

Samenwerking voor duurzaam energiesysteem nieuwe stadswijk Smariuskade

Vandaag 22 april, op Earth Day, een dag waar het belang van een gezond (leef)klimaat extra wordt aangehaald, maken VodafoneZiggo en OC Smariuskade B.V., met SDK Vastgoed als gedelegeerd ontwikkelaar, graag bekend de handen ineen te slaan om een duurzaam energiesysteem in te richten voor de nieuwe Stadswijk Smariuskade in Tilburg. Middels een intentieovereenkomst, die gisteren 21 april is ondertekend door beide partijen, gaan zij samen deze uitdaging aan.

Tekenen intentieovereenkomst VodafoneZiggo en OC Smariuskade B.V. V.l.n.r.: Ferdinand Gremmen (Directeur SDK Vastgoed), Mark Janssens (MT-Lid SDK Vastgoed), Joop van de Kaa (Sr. Manager Datacenter & Infrastructure VodafoneZiggo).

Op het terrein aan de Ringbaan Noord in Tilburg, waar vroeger de koek- en beschuitfabriek van de familie Smarius stond, verrijst de komende jaren een nieuwe groenstedelijke stadswijk. Op Smariuskade is reeds een datacenter van VodafoneZiggo gevestigd. De warmte die dit datacenter produceert zal straks worden gebruikt om woningen te verwarmen. De koude uit de bodem van de wijk wordt vervolgens terug geleverd aan VodafoneZiggo, zodat zij hun ’machines/servers’ hiermee kunnen koelen. Een zogenaamde win-win voor beide partners, maar nog meer voor het klimaat en voor de directe leefomgeving. ”Door samen te werken gaan we zuiniger om met energie en zorgen we daarnaast voor een stille leefomgeving, doordat de koelventilatoren op het dak van het datacenter niet meer ingeschakeld hoeven te worden.” aldus Leo-Geert van den Berg, Director Fixed Networks VodafoneZiggo. 

Mark Janssens, MT-lid SDK Vastgoed: “Wij streven bij de ontwikkeling van een gebied naar het creëren van ruimte om zorgeloos te wonen, met oog voor de toekomstige generatie. Door deze samenwerking met VodafoneZiggo voor de nieuwe wijk Smariuskade nemen we hierin onze verantwoordelijkheid.” 

Divers woonprogramma in Smariuskade

Een nieuwe groenstedelijke stadswijk met een goed woonklimaat en grote openbare ruimte tussen de bebouwing. In Smariuskade woon je niet alleen in de stad, maar ook in een parkachtige omgeving, aan het kanaal, in de nabijheid van alle voorzieningen en aan de grote wegen die je snel in en uit de stad brengen. Er is veel ruimte voor ontspanning en ontmoeting en dat op slechts 10 minuten fietsen van de binnenstad van Tilburg. Smariuskade kent een divers woonprogramma, een mix van appartementen en grondgebonden woningen, zowel in het koop- als huursegment. Naar verwachting wordt in 2024 gestart met de bouw van de eerste fase.