2 februari 2024

Ruimte voor de herinneringen van morgen

In het Eindhovense stadsdeel Stratum, waar vroeger de Tivolikerk stond, hebben SDK Vastgoed en woningcorporatie Trudo een hele nieuwe buurt ontwikkeld. Alhoewel de bewoners al een tijdje gewend zijn aan hun nieuwe thuis in Tivoli, ontbrak er nog één belangrijk detail. Het terrein van deze nieuwe wijk herbergt namelijk een bijzondere historie, die betrokkenen heel graag als blijvende herinnering terug hebben willen laten komen in deze fijne woonbuurt. Op vrijdag 2 februari is er daarom, onder toeziend oog van de kunstenaar Hans van Eerd zelf, een bijzondere plaquette onthuld, die een plek heeft gekregen in de gevel van gebouw Josef.

De bronzen plaquette is een ode aan het beroemde Tivolikoor. Dit koor uit Eindhoven dateert uit het oorlogsjaar 1941 en werd beroemd tot ver over de grenzen van haar eigen stad en land. ‘De vrienden van het Tivolikoor’ hebben dit bijzondere kunstwerk mogelijk gemaakt.

Tivoli bestaat uit 36 eengezinswoningen en 17 appartementen, zowel koop als huur. SDK Vastgoed heeft 25 van de 53 woningen verkocht, de overige 28 woningen zijn door Trudo verkocht en verhuurd in het middensegment. De gekozen stedenbouwkundige opzet van project Tivoli, met een fraai vormgegeven gestapeld volume, benadrukt de vroegere invulling van het gebied, en voegt hier stedelijke allure aan toe. Het ontwerp van architectenbureau DiederenDirrix sluit naadloos aan op de historische waarde. Ook groen heeft een prominente functie gekregen waarmee een link wordt gemaakt naar de vroegere pastoriegaard. De woningen zijn eind 2022 opgeleverd.