Persbericht: Smariuskade krijgt vorm
Ruim 700 woningen, een 65 meter hoge woontoren, verbinding met het water én een knipoog naar het Draaiend Huis. De plannen voor de Smariuskade, de nieuwe woonwijk op de hoek van de Hasseltrotonde en de Ringbaan-Noord, krijgen steeds meer vorm.
De ‘specials’, zo noemen ze het bij gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels), als ware het bijzondere gerechten op de menukaart van een sterrenrestaurant. In dit geval verwijzen de specials naar vier opvallend vormgegeven woonblokken in het stedenbouwkundig plan voor de Smariuskade. Ze staan langs de waterkant van het Wilhelminakanaal, tellen acht tot twaalf verdiepingen en moeten de pijlers worden van de nieuwe woonwijk.
Dat mogen best wel een beetje gekke gebouwen worden”, vertelt MT-lid Mark Janssens van SDK Vastgoed. ,,Met ieder een eigen identiteit en een knipoog naar het industriële verleden van het Smariusterrein. Vanuit onze rol als ontwikkelaar proberen we zo goed mogelijk in te gaan op de wensen van alle betrokkenen maar ook wat het beste is voor het gebied.
Het afgelopen jaar werd er hard gewerkt aan het stedenbouwkundig plan voor de Smariuskade, waar een woonwijk met de allure van de Piushaven moet komen, maar met een robuuste, groene uitstraling. Drie architectenbureaus zijn in de arm genomen om veel variatie in het plan te krijgen. Onder bezielende regie van Ludo Hermans, de stedenbouwkundige van de gemeente Tilburg, werken CroonenBuro5 (Maastricht), Quant Architectuur (Venlo) en Van Aken (Eindhoven) samen aan het ontwerp van de Smariuskade.
De nieuwe wijk gaat behoorlijk de hoogte in. Naast de vier eerder genoemde ‘specials’, verrijst er in de oksel van het terrein, tegen de Hasseltrotonde, een woontoren van zo’n 60 tot 65 meter hoog en 20 lagen: de Smariustoren. ,,Een soort baken van de wijk en herkenningspunt in de stad”, aldus Janssens.
Al die gebouwen, naast tientallen grondgebonden huizen, leveren straks ruim 700 woningen op, maar de Smariuskade wordt daarmee niet dichtbebouwd. Wat vooral opvalt aan het plan is juist de vele openheid en ruimte. Kenmerkend zijn drie centraal gelegen ruimtes met een eigen karakter: een woonhof met een sportveldje, een ‘zakelijk’ plein waaraan bijvoorbeeld een fysio of kleinschalige horeca kan komen en een grote stadstuin.
Daar zijn ook bewoners van bijvoorbeeld de Textielbuurt van harte welkom. Om een uitnodigende verbinding met die wijk te maken, wordt er bij de Hasseltrotonde, onder de hoge Smariustoren, een doorgang gemaakt voor voetgangers en fietsers. De contour van die doorgang is een knipoog naar het veelbesproken kunstwerk Draaiend Huis.
Wethouder Berend de Vries (Ruimtelijke ordening, D66) is blij met het plan, ook omdat het aanvankelijk wat moeite kostte om het juiste spoor te vinden. ,,Ik ben daar laatst nog eens bij het Wilhelminakanaal met mijn rug naar het terrein gaan staan en dan ervaar je kwaliteit van het gebied. De ruimte, het groen, het zicht op het water. Al die kwaliteiten worden met dit plan de wijk ingetrokken.”
Op het 7 hectare grote Smariusterrein, dat er al jaren troosteloos bij ligt, staat nu nog één gebouw. Dat is een datacenter van VodafoneZiggo en een belangrijk knooppunt voor internetverkeer in Zuid-Nederland. Dat moet dus blijven staan. ,,Over smaak valt niet te twisten”, zegt Janssens over het niet al te fraaie pand, ,,Maar we gaan dat gebouw samen met de eigenaar aanpassen zodat het mooi in de wijk past.”
Het woningaanbod in de Smariuskade bestaat straks voor 20 procent uit sociale huur en 10 procent uit middenhuur. De overige 70 procent bestaat volgens Janssens uit een gevarieerd programma van koop- en huurwoningen. ,,De Smariuskade biedt straks ruimte voor ieder wat wils.”