1 oktober 2020

Marketiger groeibriljant op Brainport Industries Campus

Het was al wel de verwachting dat Marketiger snel uit zijn nieuwe jasje op Brainport Industries Campus ( BIC ) zou groeien. Maar dat het zó snel zou gaan, dat verbaast ook CEO Maikel de Wit van het in 3D printing gespecialiseerde bedrijf. Eerder dit jaar nam Marketiger samen met AM-Flow en Additive Center zijn intrek in een 200 vierkante meter grote ruimte. En volgende maand verhuist het al naar een nieuwe plek in BIC, waar niet alleen bijna 4 keer zoveel ruimte is, maar ook de omstandigheden ideaal zijn voor het proces van additive manufacturing.

“Toen we hier kwamen, zei ik al dat ik verwachtte dat BIC de ideale plek zou zijn om onze groei te kunnen faciliteren”, licht Maikel de Wit toe. “Dat is helemaal uitgekomen, alleen veel sneller dan ik had kunnen denken.” Hij verklaart de groei met een verwijzing naar een combinatie van de juiste technologie en de beste omstandigheden. “Je kunt bij wijze van spreken de allersnelste printerkop maken, die krijgt pas waarde als ook zaken als postprocessing, marktbewerking en de voorzieningen op locatie kloppen. De manier waarop alle factoren voor ons op BIC bij elkaar komen, heeft voor ons deze grote sprong vooruit mogelijk gemaakt.”

Juiste mix

Ferdinand Gremmen, directeur SDK Vastgoed (Volkerwessels) en verantwoordelijk voor BIC, bekijkt de bewegingen bij Marketiger met tevredenheid. “Het is geweldig om te zien hoe zo’n jong bedrijf mede dankzij de omstandigheden die wij ze kunnen bieden zo’n stormachtige groei aankan. Voor ons is het ook weer het bewijs dat juist de mix die we hier in huis hebben – met grote en kleine bedrijven en diverse onderwijsinstellingen – blijkt te werken. Het is juist die combinatie die ervoor zorgt dat ons ecosysteem in balans is. Iedere huurder heeft iets te bieden voor het geheel en samen leveren we de unieke kracht die BIC zo kenmerkt. En los daarvan is het ook voor Marketiger zelf top dat het ze zo goed gaat.”

Belangrijk aspect in de groei die Marketiger heeft doorgemaakt is het samenwerkingsmodel op de campus. Ferdinand Gremmen: “Wat dat betreft is het mooi om te zien dat Marketiger zo snel ook echt zijn plek heeft gevonden op BIC. Dat zit in strategische samenwerkingen die zijn gevormd op BIC, zoals met Yaskawa en K3D. Maar ook zeker in de mentaliteit van ‘elkaar even helpen’ zoals die leeft op BIC, waarbij Anteryon helpt bij het precisie-meten van de prints van Marketiger en Marketiger juist weer onderdelen print voor Anteryon. Puur omdat je buren bent en elkaar ontmoet ontstaan hier mooie kansen.”

Logica in de processen

Op de nieuwe locatie verwacht Marketiger meer dan nu gebruik te kunnen maken van een productievloer die past bij de behoeften van een groeiend bedrijf als het zijne. Maikel de Wit: “We moeten niet alleen onze productiecapaciteit uitbreiden, maar ook meer logica aanbrengen in de daarbij horende processen. Nu moeten we telkens machines verplaatsen om ruimte te maken voor de groeiende voorraad. Dat kost tijd en geld. Daarnaast staan overal in onze ruimte printjes die moeten drogen. Al die verplaatsingen gaan ten koste van onze productiviteit; ik kijk echt uit naar de nieuwe situatie.”

Inmiddels heeft Marketiger een productie van honderden prints per dag; het logistieke proces dat daarbij hoort kan op de nieuwe locatie prima gefaciliteerd worden. De Wit: “Sterker nog, op die plek houden we zelfs al rekening met een eventuele verdere uitbreiding. De stroomvoorziening, de ventilatie en alles wat daarbij komt zijn zo ingericht dat we makkelijk verder kunnen opschalen. Zowel vanuit BIC als van ENGIE hebben we alle medewerking gekregen om dat in goede banen te leiden.”

Over SDK Vastgoed

De uitbreiding van Marketiger sluit naadloos aan bij de visie van SDK Vastgoed voor BIC, waar ruimte wordt gecreëerd voor de hightech industrie van morgen. En in het geval van Marketiger mogelijk ook voor overmorgen, want deze nieuwe locatie is reeds voorbereid op de eventueel verdere groei van het bedrijf. Mede mogelijk gemaakt door het flexibele huisvestingsconcept op BIC. De ontwikkeling die Marketiger doormaakt is illustratief voor de grote potentie van deze stimulerende werkomgeving, midden in het hart van Brainportregio’s economische motor.

Over Brainpoirt Industries Campus:

De Brainport Industries Campus is een ontwikkel- en productielocatie voor bedrijven en kennisinstellingen in de hightechsector. Elk gebouw biedt faciliteiten waarvan meerdere partijen gebruik kunnen maken. De inrichting kan eenvoudig worden aangepast aan de veranderende behoefte van gebruikers. BIC faciliteert haar huurders optimaal in samenwerking aan nieuwe productietechnieken. De campus is bovendien bedoeld om aan (internationale) bezoekers te tonen
wat de maakindustrie in de regio te bieden heeft.

De Brainport Industries Campus ligt vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. De totale oppervlakte is 200 hectare, waarvan een derde deel wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Brainport Industries Campus is een ontwikkeling en realisatie van SDK Vastgoed en is een samenwerking met overheden en industrie. Meer informatie op www.brainportindustriescampus.com. JLL heeft verhuurder Brainport Industries Campus geadviseerd bij deze transactie. Mocht u geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van BIC voor uw bedrijf, neem dan gerust contact op met Naomi Koppens of Koen der Kinderen van JLL via 040 – 2500 100.