11 juni 2024

Laatste fase Strijp-S: Design District gaat van start

Het bestemmingsplan voor Fase 4 van Strijp-S: een intrigerend stukje Eindhoven tussen de Glaslaan, Kastanjelaan, Torenallee en Ingenieur Kalffstraat is onherroepelijk. Fase 4 wordt hét nieuwe woon- en werkgebied van Strijp-S. Met respect voor het industriële verleden en met behoud van de kenmerkende elementen wordt het de laatste vernieuwende toevoeging aan Strijp-S  met een mix aan wonen, werken, cultuur en ontspannen. Enkele gebouwen blijven behouden en krijgen een nieuwe bestemming.

Wethouder Stijn Steenbakkers (gebiedsontwikkeling Strijp-S en Brainport): “We kunnen van start met de laatste fase van Strijp-S waarin we onder andere 1500 woningen realiseren. Dit is van grote waarde voor de groei van de stad en voor onze inwoners die een plek zoeken om thuis te komen. Al jaren wordt er met hart en ziel gewerkt aan dit uniek en bruisend deel van Eindhoven, dat ons herinnert aan onze geschiedenis en tegelijkertijd bouwt aan de toekomst. Fase 4 maakt Strijp-S compleet.”

Wonen, werken en ontmoeten

Strijp-S Fase 4 biedt ruimte aan circa 1.500 woningen, 45.000 m2 aan werkruimte, 3.500 m2 aan publieksgerichte functies en 3.500 m2 aan recreatieve voorzieningen en evenementen. Het gaat om een verscheidenheid aan woonvormen voor een brede en dynamische doelgroep, waarin onder andere aandacht is voor gezinnen. Het aanbod zal bestaan uit koop- en huurappartementen, woningen met een tuin en stadswoningen. De architectuur en openbare ruimte wordt gevarieerd, telkens met een eigen sfeer en karakter. De komende jaren zullen tevens de bestaande gebouwen in een geleidelijk proces één voor één toekomstbestendig getransformeerd worden. Het laten doorgroeien en ontwikkelen van de huidige ondernemers is essentieel, de mogelijkheden binnen DONNA zijn hier een belangrijk onderdeel van. Hier kunnen bedrijven en community ’s nu al anticiperen en tijdig doorstromen.

Vanuit VolkerWessels en gemeente Eindhoven bouwt Park Strijp Beheer in samenwerking met de ontwikkelpartners van Strijp-S verder aan de transformatie van het gebied. Momenteel wordt hard gewerkt aan de uitwerking van de eerste bouwplannen voor het gebouw Microlab en de bouw van een parkeergarage met daarboven  sociale woningen van Woonbedrijf.

Marieke Franken, directeur van Woonbedrijf: “We zijn ontzettend blij dat we weer gaan bouwen aan Strijp-S. Na onze eerste projecten, SAS-3 en SPACE-S, komen in deze laatste fase op Strijp-S 161 betaalbare woningen van Woonbedrijf. Studio’s, appartementen en woon- en werklofts die passen bij deze stadse en creatieve omgeving. Bewoners van alle leeftijden kunnen hier straks fijn wonen.”

Trudo is volop bezig met de ontwikkeling van circa 240 sociale en middenhuur woningen op het huidige parkeerterrein aan de Kastanjelaan naast het Boschgebouw. De woningcorporatie werkt hierbij samen met ANA architecten en architectenbureau Werkstatt.

“SDK Vastgoed gaat naast de ontwikkeling voor de 161 wooneenheden voor het Woonbedrijf van start met ruim 1.100 woningen en appartementen waarbij de eerste volumes door de architecten Arons & Gelauff Architecten, Office Winhov en Marc Koehler Architects momenteel worden uitgewerkt en die in het voorjaar van 2025 in verkoop gaan.”, aldus Ferdinand Gremmen van SDK Vastgoed. Er is al veel interesse voor het wonen en ondernemen in Strijp-S. In verband met de vernieuwde database dien je bij interesse in te schrijven via strijp-sfase4.nl.

Eerste werkzaamheden

Naar verwachting wordt dit najaar gestart met het bouwrijp maken van het terrein, waaronder de gedeeltelijke sloop van Microlab. Naar verwachting  kan er dan in  eerste kwartaal van 2025 gestart worden met de bouw van de ondergrondse parkeergarage en het bovenliggende woongebouw van Woonbedrijf.