24 november 2022

Iconisch project Nieuw Bergen in het Eindhovense stadscentrum gaat definitief door

Een duurzaam en groen project op deze schaal, midden in de stad, is uniek. De opvallende ruimte en onverwachte architectuur zal bewoners en bezoekers van dit unieke stukje Eindhoven inspireren. Onmiskenbaar eigen, maar altijd met klasse en alle gemakken van nu. De variatie van sociale huurwoningen tot grote luxe koopappartementen verwelkomt daarnaast een verscheidenheid aan bewoners. Hierdoor ontstaat een dynamiek die perfect aansluit bij de directe omgeving. Deze iconische binnenstadslocatie wordt de groene ruimte van morgen.

Na jaren van intensieve samenwerking met de gemeente, omwonenden, en onze partners is het definitief: Nieuw Bergen gaat definitief door. Dit prestigieus project van internationale allure vormt een klein nieuw stadsdeel in het hart van de stad Eindhoven.

Met de komst van Nieuw Bergen is gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels) dan ook trots dat de 7 iconische gebouwen een nieuwe impuls zullen gaan geven aan de skyline van Eindhoven.

In 2016 schreef Gemeente Eindhoven de tender uit om het gebied nabij de brandweer aan de Deken van Someren te herontwikkelen. Eindhoven staat voor Techniek, Design en Kennis en dat hebben we dan ook terug laten komen in ons plan Nieuw Bergen. Niet alleen voegen we 3.200m2 nieuw groen toe aan de stad, maar hebben we samen met omwonenden gekeken naar de juiste invulling van dit gebied. Generaties van nu en morgen gaan hier in een warme en veilige sfeer wonen, werken en samenkomen.”, aldus Ferdinand Gremmen – directeur SDK Vastgoed.

Nieuw Bergen past helemaal in de ontwikkeling van Eindhoven als stad met een internationaal onderscheidend karakter en kenmerkt zich door de schuine daken. Een ontwerp van het internationaal gerenommeerde architectenbureau MVDRV.

“De binnenstad van Eindhoven is een gewilde plek om te wonen. Hoogstedelijke dichtheid was dus nodig, maar we wilden wel gebouwen met karakter, geen standaard woontorens. Dat was één van de redenen om te kiezen voor afsnijdingen. Dit gebeurde door bij elk gebouw een denkbeeldig vlak van 45 graden te nemen vanaf de omliggende bebouwing, daardoor verschillen alle zeven gebouwen in hoogte en vorm. Het voordeel van afsnijdingen is ook het maximale daglicht in elke appartement en op straatniveau, iets wat natuurlijk bijzonder aantrekkelijk is voor aanstaande bewoners.”, aldus Jacob van Rijs – medeoprichter van MVRDV.

Indigo, Violet, Bleu, Rouge, Orange, Jaune, Vert

Vanuit de inclusiviteitsgedachte vormt Nieuw Bergen met haar zeven stadsiconen (Indigo, Violet, Bleu, Rouge, Orange, Jaune en Vert) een nieuwe centrumwijk met 54 sociale huurappartementen voor wooncorporatie Trudo, huurappartementen in het midden en hoge segment, en diverse categorieën koopappartementen. Door de combinatie van deze bijzondere woontorens, luxe appartementencomplexen en hoogwaardige renovatiebouw wonen Nieuw Bergen bewoners straks in een mondaine omgeving.

Bouw en oplevering
Joep van Eijkeren, ontwikkelingsmanager bij SDK Vastgoed. “Al sinds de planprocedures en vergunningstrajecten zijn alle ogen gericht op dit project en we zijn dan ook zeer verheugd dat dit bijzonder project gerealiseerd wordt. Onlangs is de omgevingsvergunning onherroepelijk geworden en verloopt de verkoop van woningen voorspoedig. In totaal komen er 237 woningen waarvan ruim 80 procent inmiddels is verkocht. Voor ons een bevestiging dat Eindhoven helemaal klaar is voor grensverleggende, duurzame en iconische architectuur. Begin 2023 wordt gestart met de bouw van Nieuw Bergen. De oplevering staat voor medio 2026 gepland.”