7 december 2023

Entree MICS wordt blikvanger aan de A20!

SDK Vastgoed (VolkerWessels) presenteert de ontwikkeling van gebouw ‘Apex’. Een naam die staat voor ‘de top’ en ‘het summum’. Apex wordt dan ook een ware blikvanger langs de A20 voor de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam (MICS). Een hotspot waar bedrijven, onderwijs en overheid werken aan de techniek van morgen. Op 6 december tekenden de Gemeente Schiedam en SDK Vastgoed de erfpachtovereenkomst voor deze locatie en presenteerde hierbij tegelijk het ontwerp voor Apex, ontworpen door Stats Architecten. Op een schitterende zichtlocatie die de toon zet voor de rest van de ontwikkelingen op MICS.

 Apex wordt een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van MICS. Hier krijgen talenten van succesvolle ondernemingen en kennisinstellingen in de mechatronicasector de kans om hun dromen waar te maken. Mechatronica is het deel van de maakindustrie waar elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek samenkomen. 

Dit markante gebouw aan de Schie is straks voor veel mensen het eerste wat ze gaan zien van MICS. Of je nu over de A20 rijdt, of vanaf het station MICS bezoekt via de nieuw aan te leggen wandel- en fietsroute langs de Schie, Apex zal je verwelkomen in MICS. 

Het gebouw Apex met ca 17.000 m² aan werkplekken en 4.000 m² aan bedrijfsruimte en horeca wordt ontwikkeld voor een organisatie in de mechatronica met behoefte aan grote, vrij indeelbare vloeren voor productie en R&D faciliteiten. 

”Met Apex wordt de deur geopend voor de volgende kennisintensieve organisaties die onderdeel uit gaan maken van het MICS ecosysteem. De combinatie van moderne productieruimte met hoogwaardige werkplekken laat duidelijk zien dat zich hier de top van de maakindustrie afspeelt. De grens tussen werkplaats en kantoor vervaagt. Deze werklocatie zet de nieuwe standaard in het aantrekken van technisch talent.” -Niels Langenhuizen, MT-lid SDK Vastgoed 

Royale entreezone

Fraai aan het ontwerp is de royale entreezone op de begane grond. Door de grote glazen gevel is het gebouw open en uitnodigend naar de omgeving. De dubbele hoogte op de begane grond maakt dat er veel ontwerpvrijheid is bij de inrichting voor de toekomstige gebruikers. Door de horeca ruimte op de hoek wordt een aangenaam welkom gecreëerd voor alle medewerkers, studenten en bezoekers van MICS.

De mens centraal

Bij het ontwerp is de verblijfskwaliteit voor de gebruikers van het gebouw leidend geweest. Om een prettige sfeer te laten ontstaan is het gebouw bijvoorbeeld voorzien van groene daken en verschillende terrassen. De diepte van het gebouw en de vrij indeelbare verdiepingen lenen zich goed voor het inrichten van ruimten die de verschillende werkplekbehoeften ondersteunen. Denk hierbij aan open werkplekken met veel daglicht aan de gevelzijde en de meer besloten ontmoetingsruimten, stiltewerkplekken en belvoorzieningen in de kern. Deze mogelijkheid om flexplekken en ontmoetingsruimten te creëren sluit aan bij de huidige manier van werken en maakt het gebouw plezierig om in te werken.

“Met het ontwerp van dit gebouw hebben we bewust gekozen voor een krachtig en stoer beeld met een hightech uitstraling op een fantastische zichtlocatie. Deze uitstraling zet de toon voor de sfeer die SDK Vastgoed met MICS voor ogen heeft. Het gebouw past qua indeling en flexibiliteit bij de mechatronicasector waar kantoor, R&D en productie nauw met elkaar verbonden zijn. Veel daglicht, grote vloervelden, groene terrassen en slimme indelingsmogelijkheden maken dat Apex een aantrekkelijke werk- en ontmoetingsplek wordt. Volledig in lijn ontworpen met de meest moderne ideeën over werkomgevingen”

-Ralph van de Donk, Stats Architecten

Bereikbaarheid

Ook de bereikbaarheid van Apex is uniek. Het gebouw ligt naast station Schiedam Centrum. Een halte voor zowel de NS intercity als de Rotterdamse Metro. Er komt een nieuw fiets- en

wandelpad langs de Schie en een goede fietsparkeergelegenheid in het gebouw. Daarnaast ligt het ook nog direct aan de afslag van de A20.

Over SDK Vastgoed (onderdeel van VolkerWessels)

Vanuit gezonde nieuwsgierigheid, uitdagende creativiteit en nuchter ondernemerschap, zijn wij als SDK Vastgoed altijd op zoek naar nieuwe kansen. Als onafhankelijke gebiedsontwikkelaar creëren we leefomgevingen waarin anderen hun dromen kunnen waarmaken. Met zowel nieuwbouw als herontwikkeling, voor zowel werken als wonen. Zo maken we de ruimte voor morgen.

Over Stats Architecten

Het motto van STATS Architecten – solid, simple, splendid – verwijst naar ontwerp waar eigenzinnige schoonheid, slimheid en eenvoud samengaan. We geloven dat goede architectuur inspireert en de kracht heeft de wereld te veranderen. We geloven in de noodzaak te verdichten en dat dit kan door levendige, karaktervolle plekken te maken. We geloven in de betekenis van ons vak in een complexe tijd, terwijl we werken aan fijne omgevingen die intelligent, elegant, simpel, vanzelfsprekend en tijdloos zijn.