10 maart 2017

Bruisende ideeën voor Roerdelta 2

Op dinsdagavond 7 maart kwamen er ongeveer 200 belangstellenden naar ECI, vol goede ideeën voor de tweede fase van Roerdelta. Het uitgangspunt van de avond was “Maak Roerdelta”. De gemeente Roermond en De Roerdelta Ontwikkelingsmaatschappij van ontwikkelaar SDK Vastgoed (werkmaatschappij VolkerWessels) willen namelijk samen met inwoners, bedrijven en organisaties uit de hele stad vorm geven aan Roerdelta 2. Dit project behelst ongeveer het gebied tussen Nautilus en waterscouting St. Franciscus. Door inwoners, organisaties en bedrijven te betrekken, wordt het ook echt iets ván de stad vóór de stad. Zo kunnen jong en oud straks optimaal genieten van dat mooie stuk Roermond aan de Maas.

Ferdinand Gremmen, directeur van SDK Vastgoed, was onder de indruk van de overweldigende belangstelling voor de bijeenkomst: “Verrijkend. Het is uitermate positief dat een zeer grote groep geïnteresseerden graag wil bijdragen aan het levendig neerzetten van Roerdelta en Roermond aan het water.

Brainstormen

De belangstellenden werden, na een gezamenlijke presentatie, opgedeeld in vijf werkgroepen, waarin ze hun ideeën konden opperen en samen bespreken. Alles rondom Roerdelta 2 ligt nog open, er is nog geen enkel plan. De groepen werd gevraagd ideeën en/of plannen aan te dragen voor wonen, verbindingen (fiets/voet), verkeer, parkeren, beleving (activiteiten en bedrijvigheid), water en waterkant en tenslotte ook nog voor de inrichting voor de openbare ruimte (groen/spelen) en inzake duurzaamheid. Geen enkel idee was te gek; alles mocht geroepen worden. Dit heeft geresulteerd in zeker meer dan 150 creatieve, originele, bruisende en leuke ideeën voor het gebied. Dat varieerde van ondergrondse parkeergarages, een waterfontein en een wandelboulevard tot sportmogelijkheden, parkjes en kleinschalige horeca aan het water.

Inspiratie voor rap en tekeningen

Rapper Rafael Rozenblad eindigde de avond met een Roerdelta-rap waarin hij een aantal ideeën van die avond verwerkte. Deze unieke rap zong hij live in de popzaal van ECI. Ook was er een illustrator aanwezig die bij een deel van de ideeën schetsen maakte, zodat er ook een visueel beeld ontstond van het mogelijke nieuwe Roerdelta 2.

Van uitwerking ideeën tot plan

Geïnteresseerden konden zich na afloop inschrijven om verder mee te werken aan de uitwerking van de vele creatieve ideeën. In de komende weken gaat een aantal inwoners, bedrijven en organisaties kijken hoe er invulling gegeven kan worden aan de ideeën. Wat is haalbaar en wat niet?

Op 16 mei komt er een vervolgbijeenkomst, waarin de gemaakte keuzes en plannen gepresenteerd worden. Ook hier zijn belangstellenden van harte welkom.

Volg de ontwikkelingen op www.maakroerdelta.nl of via www.facebook.com/maakroerdelta.