21 februari 2018

Brainport Industries Campus verwelkomt Yaskawa

Yaskawa Benelux zal vanaf 1 december 2018 verhuizen naar de Brainport Industries Campus (BIC). Het bedrijf met dertig medewerkers gaat 1.000 vierkante meter huren in het Atrium.

Yaskawa Benelux maakt onderdeel uit van Yaskawa Electric Corporation, die wereldwijd toonaangevend is in de productie van servo drives, frequentieregelingen, industriĆ«le robots en besturingstechniek. “De overstap naar BIC is voor ons een mes dat aan drie kanten snijdt,” zegt Eddie Mennen, managing director van Yaskawa Benelux. “Qua afnemers richten we ons voor een belangrijk deel op de maakindustrie. Daarnaast kunnen we onze eigen innovatie op het gebied van robotica versnellen doordat we actiever in het innovatieprogramma van Brainport Industries gaan participeren. We draaien al mee in het ‘Flexible Manufacturing-Fieldlab’, maar zijn ook geĆÆnteresseerd aan ‘Advanced Manufacturing Logistics’ mee te doen. Dat laatste gaat onder andere over mobiele robots; een spannend thema dat haarfijn bij onze kerncompetenties aansluit en ongetwijfeld tot new business-kansen gaat leiden.

Supernerds

Tenslotte ziet Mennen goede kansen om de samenwerking met het onderwijs verder invulling te geven. “Met het Summa College en met name Teclab, die zich er gaan vestigen, werken we al samen en willen we graag meer zaken oppakken. Maar ook als straks hbo- en universitaire opleidingen bij BIC aanhaken, zien we prima mogelijkheden voor samenwerking. Dat vind ik het mooie van BIC. Het wordt echt een visitekaartje voor de technologie; ook om de instroom van nieuw technisch talent te bevorderen. We kunnen laten zien dat werken in de techniek niet betekent dat je de hele dag onder de smeermiddelen en olie zit; en ook niet dat er alleen maar supernerds werken. De technologie is gewoon een hele gave omgeving om in te werken. BIC toont dat bij uitstek.

De ondertekening van het huurcontract vond plaats op de BIC bouwplaats door (vlnr): Guido Jansen (service manager Yaskawa), Niels Langenhuizen (ontwikkelingsmanager SDK Vastgoed), Ferdinand Gremmen (directeur SDK Vastgoed) en Eddie Mennen (managing director Yaskawa Benelux). Foto: Marcel Fischer.

Exoskeletten

We zijn er erg trots op dat Yaskawa voor BIC heeft gekozen,” aldus Ferdinand Gremmen, directeur van Koninklijke VolkerWessels onderneming SDK Vastgoed. “Met hun innovatieve toepassingen op het gebied van onder andere robotica, maar bijvoorbeeld ook met exoskeletten, kan er een hele goede kruisbestuiving ontstaan met de andere bedrijven op de Campus.

Brainport Industries Campus

De Brainport Industries Campus ligt vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. De totale oppervlakte is 200 hectare, waarvan een derde deel wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Elk gebouw beschikt over gedeelde faciliteiten en kan telkens worden aangepast aan de veranderende eisen van gebruikers. Grenzen tussen bedrijven verdwijnen daardoor en dat maakt nieuwe samenwerkingsmodellen mogelijk. De ambitie is om de campus tot een internationale showcase te laten uitgroeien die de kracht van de toeleverketen in de regio versterkt. Brainport Industries Campus is een ontwikkeling en realisatie van SDK Vastgoed namens VOF BIC en is een samenwerking met de gemeente Eindhoven, Brainport Industries, de provincie Noord-Brabant en De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).