10 juli 2018

BIC verrijkt met Fieldlab Flexible Manufacturing

Vanaf 1 maart 2019 zal het Fieldlab Flexible Manufacturing op Brainport Industries Campus (BIC) gevestigd zijn. “De komst van dit Fieldlab belichaamt precies waar de Campus voor staat,” aldus Ferdinand Gremmen van SDK Vastgoed, namens VOF BIC. “Samen werken aan een betere en nog efficiëntere maakindustrie in Nederland.

Het Fieldlab Flexible Manufacturing is een innovatieprogramma van Brainport Industries waarin kennisinstituten Fontys, TU/e, Avans en TNO samenwerken met veertien bedrijven om het flexibel en volledig geautomatiseerd produceren in kleine series, met behulp van robots verder te ontwikkelen. “Snelle omsteltijden en lage omstelkosten zijn daarbij van belang,” aldus John Blankendaal, managing director van Brainport Industries. “Het Fieldlab is een broedplaats die experimenteer- en ontwikkelruimte biedt, zodat nieuwe productietechnologie voor de vierde industriële revolutie ontwikkeld kan worden.

Twintigste huurder

Het Fieldlab Flexible Manufacturing is de twintigste huurder op BIC en zal voor tien jaar lang worden gevestigd op 400 vierkante meter ruimte in het Atrium. Het lab kent een vaste bezetting van drie personen, maar doorgaans zullen er zo’n tien tot vijftien personen van de verschillende partners werkzaam zijn. In het lab zullen proefopstellingen met productielijnen en robots geplaatst worden. De participerende bedrijven in het Fieldlab zijn: Bosch Rexroth, Bronkhorst High Tech, De Cromvoirtse, Neways, Smart Robotics, Omron, Vincitech, Yaskawa, Accerion, Assemblagebedrijf Perfect, Total Productivity, ICT Group KMWE en Festo. Penvoerder is Brainport Industries.

Bijeenbrengen

Het Fieldlab is in 2016 van start gegaan. Tot nu toe vinden alle werkzaamheden verspreid over het land plaats, vooral bij de participerende kennisinstituten en bedrijven. “Alle kennis en kunde komen nu samen in Brabant,” zegt gedeputeerde Bert Pauli van provincie Noord-Brabant. De provincie ondersteunt zeven innovatieprojecten op de Brainport Industries Campus, waaronder Fieldlab Flexible Manufacturing. “Deelnemende partijen kunnen daardoor nog efficiënter samenwerken en sneller resultaat boeken. Projecten als Fieldlab Flexible Manufacturing vergroten de concurrentiekracht van de sector en maken dat Brainport ook in de toekomst wereldspeler in industriële vernieuwing kan blijven.

Over Brainport Industries Campus

De Brainport Industries Campus is een ontwikkel- en productielocatie voor bedrijven en kennisinstellingen in de hightechsector. Elk gebouw biedt faciliteiten waarvan meerdere partijen gebruik kunnen maken. De inrichting kan eenvoudig worden aangepast aan de veranderende behoefte van gebruikers. BIC faciliteert haar huurders optimaal in samenwerking aan nieuwe productietechnieken. De campus is bovendien bedoeld om aan (internationale) bezoekers te tonen wat de maakindustrie in de regio te bieden heeft.

De Brainport Industries Campus ligt vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. De totale oppervlakte is 200 hectare, waarvan een derde deel wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Brainport Industries Campus is een ontwikkeling en realisatie van SDK Vastgoed namens VOF BIC en is een samenwerking met overheden en industrie.

Voor huur van ruimte op BIC kan contact opgenomen worden met de Eindhovense vestigingen van JLL (040-250 0100) of Cushman & Wakefield (040-212 5125).