Smariuskade

Tilburg

Smariuskade borgt het industriële verleden van Tilburg in haar moderne toekomst.

Met stoere, eigenwijze gebouwen aan het kanaal, die knipogen naar weleer. Subtiel ingepast in de omgeving voegt Smariuskade een groen dwaalgebied toe aan de stad. Een ontmoetingsplek voor bewoners en buren. Met karaktervolle verblijfsplekken die de aantrekkingskracht van deze leefomgeving versterken. Waar auto’s te gast zijn. Een nieuwe stadswijk die inzet op wandelen en verblijven. Met de karakteristieke, natuurlijke kanaalzone als boulevard.

Prominente plek in de stad

Voorheen het bedrijventerrein van bakkerijfabriek Smarius, liggend tussen het Wilhelminakanaal, de Ringbaan Noord, de Merwedestraat en de Hasseltrotonde. Een goed ontsloten en prominente plek in de stad, die jaren braak heeft gelegen. Door de oude stad te verbinden met het kanaal, komen de traditionele binnenplaatsen van het oude fabrieksterrein terug als ‘tuinen’.

Natuurinclusief

Actieve plinten verbinden de relatie tussen binnen en buiten, tussen privé en openbaar. Daarnaast zorgen natuurinclusieve gebouwen voor een extra prettig woonmilieu. Dit doen we door de optimale mix te creëren voor de menselijk maat. Met een groen talud dat het geluid van de omringende verbindingswegen afschermt. Om tegemoet te komen aan de grote behoefte aan meer parkruimte in dit deel van de stad, krijgt Smariuskade  drie uitnodigende  groene verblijfsplekken met elk een eigen karakter en thematiek. Een publiek stadspark, een functioneel plein voor evenementen en commerciële activiteiten, en een publiek woonhof. Mooie toegankelijke ruimtes die zorgen voor verrassende ontmoetingen. Differentiatie ontstaat door de combinatie van stoere ‘kanaalspecials’, kloeke bouwblokken en meer traditionele, grondgebonden woningen. Oostelijk aangesloten bij de woningbouw uit de jaren 50, richting het westen steeds meer stedelijk, eigenwijs en modern aansluitend bij de schaal van de stad.

Divers en groenstedelijk woon- werkmilieu

Een leefomgeving waar bewoners en bezoekers hun toekomst vorm kunnen geven en kansen kunnen aangrijpen. Kortom groenstedelijk wonen en werken op de stoere Smariuskade in Tilburg.

Gebiedsdetails

Locatie
Tilburg
Status
In ontwikkeling
Planning voltooiing
2029
Oppervlakte
82.500 m²
Woonruimte
± 721 woningen
Voorzieningen
1.100 m² commercieel
Betrokken partijen
OC Smariuskade
Kantoor- en werkruimten
1.100 m² commercieel

Meer weten over dit gebied?