DE BAKERMAT

DE BAKERMAT

design gaat hand-in-hand met architectuur

DE BAKERMAT

een markant ontwerp, een in het oog springende locatie en een authentiek verhaal

DE BAKERMAT

DE BAKERMAT

gebouwd op het verleden

DE BAKERMAT

thuis van het heden

DE BAKERMAT

TEAM B - HOUSE UP!

DE BAKERMAT

TEAM B - THE SKETCH

PROJECTEN

Informatie Terug naar boven

15-06-2015

 

De Bakermat ligt direct binnen de centrumring van Eindhoven op de hoek van de Marconilaan, Boschdijk en Johannes van der Waalsweg. Waar De Bakermat gebouwd zal worden, staat voor veel Eindhovenaren bekend als de plek waar voorheen de Auto Lichtstad garage stond. Dagelijks passeren duizenden mensen deze rauwe in het oog springende plek. De locatie laat zich vooralsnog kenmerken als onontgonnen.

 

Met een markant ontwerp, een in het oog springende locatie en een authentiek verhaal heeft De Bakermat het in zich om een (steden)bouwkundig icoon te worden. Er is in dat kader door SDK Vastgoed een zeer bijzondere maar tegelijkertijd vanzelfsprekende samenwerking gesmeed tussen Maarten Baas aan de ene kant en Van Aken Architecten aan de andere. Ontwerpers van formaat, die affiniteit hebben met de opgave en Eindhoven in het DNA.

 

Design gaat hand-in-hand met architectuur. Binnen Van Aken Architecten zijn een tweetal internationale ontwerpteams onder auspiciën van Maarten Baas, op basis van een niet alledaags proces, aan de slag geweest. De interne ontwerpcompetitie die hierdoor ontstond besloeg een periode van 3 maanden. Het parallel 'paren' van de ontwerpteams met Maarten Baas zorgde voor 2 verschillende eindresultaten, zowel qua architectuur als design. Beide met 'tijd' als thema.

 

Hoewel lastig, is er een keuze gemaakt. Beoordeling vond plaats door een aansprekende vakjury met relevantie onder leiding van Lidewij Edelkoort en het publiek. Tijdens de DDW2015 zijn we naar buiten getreden met het winnende ontwerp 'The Sketch'.

 

De Bakermat zal grotendeels appartementen herbergen. Tegenwoordig spreekt men dan al snel liever van zogenaamde (city)lofts. De begane grond is bedoeld voor een commerciële en/of maatschappelijke functie, die zowel ten dienste kan staan van de bewoners als van de omliggende wijken.

 

De planvorming bevindt zich in het bestemmingsplan-traject. Een wijziging is op handen. Doelstelling is de bouw te starten in 2016-2017.

 

 

lees meer