SPOORZONE

HOUTLOODS - SPOORZONE

uit 1867: het oudste gebouw van de voormalige NS-Werkplaats

HOUTLOODS - SPOORZONE

getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw met kantoren, informatiecentrum én horeca

SPOORZONE

SPOORZONE

Eén van de grotere binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen in Nederland.

SPOORZONE

Diverse woningtypen voor diverse doelgroepen.

SPOORZONE

SPOORZONE

Eén van de grotere binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen in Nederland.

SPOORZONE

Diverse woningtypen voor diverse doelgroepen.

NIEUWS

11-06-2015Terug

Spoorzone herontwikkelt wederom een historisch pand!

 

Informatie

Foto's

Informatie Terug naar boven

11-06-2015

 

Dinsdag 9 juni heeft het college van Gemeente Tilburg besloten het Ketelhuis in de Spoorzone te verkopen aan de Amarant Groep. In maart startte de gemeente een openbare inschrijving voor de verkoop van het Ketelhuis. Het plan van de Amarant Groep kreeg grote waardering van de selectiecommissie. Het Ketelhuis behoudt zijn cultuurhistorische karakter en krijgt een maatschappelijke functie. Het ontwerp oogstte veel lof door de oplossing voor het onderbroken trottoir en het behoud van historische elementen (de stoomketels).

 

Stedelijk erfgoed

De gemeente verkoopt het Ketelhuis aan de Amarant Groep voor 100.000 euro. Door deze verkoop blijft het gebouw in de Spoorzone behouden als stedelijk erfgoed. De Amarant Groep investeert in het Ketelhuis en verbouwt het tot een aantrekkelijk gebouw voor maatschappelijke doeleinden. Het Ketelhuis is gelegen in het hart van de Spoorzone dat de gemeente samen met VolkerWessels in de vorm van een Publiek Private Samenwerking ontwikkelt. Het Ketelhuis is het pand van waaruit de NS Werkplaats van energie en warmte werd voorzien. In het pand zijn de stoomketels (buiten gebruik) nog aanwezig. Het is de bedoeling dat het pand de status van gemeentelijk monument krijgt.

 

De NWE Werkplaats

De Spoorzone ontwikkelt zich tot het hart van de stad en is de plaats waar historie, innovatie en mensen elkaar raken en ontmoeten. De Amarant Groep creëert in het Ketelhuis een plek met werk en dagbesteding voor jongeren en volwassenen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en een (lichte) verstandelijke beperking: de NWE (Nieuwe) Werkplaats. Naast werk en dagbesteding wordt de NWE Werkplaats een laagdrempelige ontmoetingsplaats waaruit samenwerkingen kunnen ontstaan. Er zal ook plaats worden geboden aan begeleid werken en de jobcoaches van de Amarant Groep.

 

Het Ketelhuis krijgt veel maatschappelijke functies. Op de begane grond van het Ketelhuis komt een Concept Store voor producten die zijn gemaakt door cliënten van de Amarant Groep. Ook is er ruimte voor het houden van congressen tot ongeveer 100 personen. De activiteiten die in het Ketelhuis plaatsvinden worden ondersteund door een kleinschalige horecagelegenheid. Aan de oostkant van het gebouw komt mogelijk een terras. Op de eerste verdieping komen kantoorruimtes die worden verhuurd aan vaste huurders of als flexibele werkruimtes worden aangeboden. Dit geeft mogelijkheden voor het bedrijfsleven en de zorg om elkaar te ontmoeten en samen te werken.

 

Spoorzone wethouder Berend de Vries: "De maatschappelijke functie van het gebouw waarin diverse onderdelen van de Amarant Groep zich presenteren en de samenwerking met creatieve ondernemingen, past uitstekend in het gebiedsconcept van de Spoorzone. Daarnaast fungeert het Ketelhuis straks als dagbesteding voor mensen met een beperking en wordt het een ontmoetingsplaats. Ook wordt met veel respect omgegaan met het cultuurhistorische karakter van het pand. De Spoorzone heeft er straks weer een pareltje bij."

 

De Amarant Groep

De Amarant Groep ondersteunt, innoveert en positioneert zich als een vitale lokale en betrouwbare netwerkpartij met actuele en werkzame zorgconcepten waar mensen met een beperking (jong en oud) en de maatschappij om vragen. Gezien de diversiteit van het aanbod werkt de Amarant Groep voor vier doelgroepen, met vier merknamen. Want de mens met een ernstige verstandelijke beperking vraagt om andere competenties, andere huisvesting en andere netwerken dan de mens met autisme, niet-aangeboren hersenletsel of de mens met een licht verstandelijke beperking. Samen met de merken Amarant, Idris, dr. Leo Kannerhuis Brabant en Pauwer werkt de Amarant aan cliëntperspectief.

 

Vervolg

Nu het college besloten heeft om de het Ketelhuis aan de Amarant Groepte te verkopen, wordt eerst de koopovereenkomst opgesteld. De bij de inschrijving gestelde voorwaarden geven aan dat na het tekenen van de koopovereenkomst binnen 1 jaar de omgevingsvergunning voor de restauratie moet worden aangevraagd en het pand binnen 3 jaar conform het ingediende plan moet worden gerestaureerd. De Amarant Groep heeft aangegeven zo snel mogelijk aan de slag te willen.

 

Meer informatie over Spoorzone - De:Werkplaats vindt u op http://www.dewerkplaats.net/home.