STRIJP-S

Laagdrempelig gebied met een hoogwaardige uitstraling.

STRIJP-S

Broedkamer voor ondernemers.

OVERBURGHT DE PAREL

De parel is in elk opzicht anders.

OVERBURGHT DE PAREL

Drie toegansbruggen leiden naar het binnenhof.

PALEISKWARTIER

In het Paleiskwartier bepaalt u zelf hoe u wilt wonen

PALEISKWARTIER

Direct aan Centraal Station, loopafstand van binnenstad van ’s-Hertogenbosch.

UPSTAIRS

UPSTAIRS

upperclass wonen in comfortabele en zeer diverse appartementen: van superefficiënte studio's tot luxe penthouses.

UPSTAIRS

met collectieve roofgarden: een fijne plek om even buiten te relaxen en andere bewoners te ontmoeten

HET WARE WONEN

de juiste architectuur, doordachte details en hoogwaardige materialen

HET WARE WONEN

kindvriendelijke opzet en landelijke, sfeervolle uitstraling

BLOK 63, 61 EN 59

dé nieuwe woonbelofte op Strijp-S

BLOK 63, 61 EN 59

midden in het creatieve en culturele hart van Eindhoven

STEELEILAND

Geïnspireerd op de voormalige bedrijvigheid in het gebied, met een enorme diversiteit.

BOSRIJK

Groenplaats Bosrijk is (na Zandrijk en Grasrijk) het derde woongebied van Meerhoven.

ECI

ECI

Roermond zal hier een uniek woon- en verblijfsgebied ontwikkelen, waar wonen, watersport en ‘bootjes kijken’ mogelijk is.

JAZZ CITY

waar leisure en wonen centraal staan

JAZZ CITY

circa 330 appartementen aan het water

BRAINPORT INDUSTRIES CAMPUS

BRAINPORT INDUSTRIES CAMPUS

Internationale campuslocatie

BRAINPORT INDUSTRIES CAMPUS

Ruimtelijke clusters voor hightech bedrijven

DE GROENE LOPER - RUYSCHENBERG

Prima bereikbaar met alle stedelijke voorzieningen om de hoek.

UP LIVING

Betaalbaar en bereikbaar wonen voor studenten, jongeren en starters.

UP LIVING

Unieke kansen voor starters.

MORGENWONEN

MORGENWONEN

ruim, energiezuinig, duurzaam, onderhoudsarm en betaalbaar wonen

MORGENWONEN

leef bewust en wees kritisch

CLARISSENHOF

CLARISSENHOF

buiten wonen, midden in de binnenstad

CLARISSENHOF

een oase van rust

DE GROENE LOPER - BERLAER

Uw eigen droomhuis bouwen!

ROERMONDSE ARCHITECTUUR

De stadswoningen zijn zeer divers van vormgeving, met veel aandacht voor detaillering.

SPOORZONE

één van de grotere binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen in Nederland.

SPOORZONE

Diverse woningtypen voor diverse doelgroepen.

NIEUWS

10-02-2011Terug

Met liefde voor 't oude

 

Informatie

Informatie Terug naar boven

10-02-2011

 

Het duurt nog ruim een jaar voor de restauratie van de ECI Cultuurfabriek is afgerond. Toch is nu al zichtbaar met hoeveel liefde voor de historie de cultuurtempel wordt hersteld.

 

De gevel aan de noordzijde van het ECI-complex is voor het grootste deel klaar. Nieuwe stukken muur zijn af, daken en goten zijn gerepareerd. De mortel die is gebruikt, is verrijkt met kalk om de juiste structuur en kleur te verkrijgen. Uitvoerder renovatie Karel Corstjens van aannemersbedrijf Louis Scheepers vertelt begeesterd over de werkzaamheden van zijn ruim veertig leden tellende team. „We willen de juiste materialen gebruiken om recht te doen aan het gebouw. Maar we willen het herstelwerk niet verdoezelen. Dit gebouw is door de eeuwen heen vaak uitgebreid en verbouwd. Al die sporen zijn en blijven zichtbaar. Ze geven het gebouw karakter en vertellen een verhaal. Onze werkzaamheden vormen een nieuw hoofdstuk."

 

Al sinds de dertiende eeuw is er bedrijvigheid in het gebied rond Roer en wat later de Molenbeek is gaan heten. Met watermolens is er energie opgewekt voor textiel- en papierfabricage. Nu moet die bedrijvigheid terugkeren op cultureel gebied. Daarvoor hebben rijksoverheid, provincie Limburg en de gemeente Roermond dik veertien miljoen euro over. In mei volgend jaar moeten de poorten openzwaaien van een cultuurtempel die in de regio zijn weerga niet heeft. Voor de burgers van Roermond en omstreken is dat nog een abstract fenomeen, maar architect Ton Kleinjans, renovatieleider Karel Corstjens en kwartiermaker Ger Bothmer kunnen de contouren van ‘iets geweldigs' al zien opdoemen tussen de roestige balken en het verweerde beton. Zij zien een weerbarstige bouwval langzaam veranderen in een bruisende cultuurfabriek met bioscoopzalen, ateliers, poppodium, theaterzaal, restaurant en café.

 

Het project beslaat 6500 vierkante meter en torent vier verdiepingen hoog, maar het gaat om de details. De liefde voor de originaliteit. „Voor de ramen in de noordelijke gevel hebben we speciaal glas uit Italië laten komen", zegt Corstjens. „In de oude ruiten die nog heel waren zat zo'n tranend effect. Het glas is getrokken en geeft dus een vervormende doorkijk. Dat hebben we dus in de nieuwe ruiten ook. Als er rotte balken vervangen worden, gebeurt dat met oud hout. Niet om dezelfde kleur te krijgen, dat lukt gewoon niet, maar uit respect voor het gebouw. De herstelwerkzaamheden mag je zien. Als iets vervangen wordt, dan alleen omdat het niet anders kan. Alles wat we kunnen repareren, herstellen we ook." Zo worden de stalen dakbalken wel roestvrij gemaakt en daar waar nodig hersteld, maar geverfd worden ze niet. „Dan zie je de klinknagels niet meer. Dit is geen gelast ijzer, maar geklonken. Het gestorte betonnen dak van de multifunctionele ruimte bij het theater bijvoorbeeld, mag dan van 1950 dateren en dus in verhouding tot de rest van het gebouw niet oud zijn, maar het is wel monumentaal. Het wordt helemaal gerepareerd en weer van glas voorzien. Krijg je noorderlicht. Ideaal om bij te werken."

 

Opvallend is ook dat in het hele gebouw nog volop graffiti aanwezig is. Lokale helden zijn in de periode dat het gebouw leegstond op gevaar voor eigen leven omhoog geklauterd om hun ‘tags' aan te brengen. „Ook die blijven voor een belangrijk deel bewaard", zegt Ger Bothmer. „We zullen ze waarschijnlijk met doorzichtige verf afwerken. Ze maken deel uit van het gebouw."

 

Ook de monumentale, vierkante schoorsteen - helemaal gerestaureerd en voorzien van nieuwe verf voor het logo - wordt straks weer gebruikt. „Daar komt de wasemafvoer van de keuken op uit." Moderne faciliteiten als toilettenen verwarming mogen niet in het oog springen. „Overal komt vloerverwarming. Geen radiatoren dus tegen de muren", zegt Corstjens. Om inzicht te geven in de historie van het gebouw, de gebruikte bouwtechnieken en de uiteindelijke functies van het complex wordt er in april een bezoekerscentrum geopend. „Rondleidingen zijn helaas niet mogelijk, maar we laten wel authentieke onderdelen van het gebouw zien en geven informatie over de mogelijkheden", zegt Bothmer. Die zijn legio, want ondanks de monumentale waarde van het pand zullen de voorzieningen aan alle moderne eisen voldoen. „We zetten er een gloednieuw poppodium in dat aan alle geluidseisen voldoet. Mensen die elders in het pand boetseren, horen niets."

 

Dagblad De Limburger, 10 februari 2011, Door Hans Straus

 
Het nieuwe SDK Vastgoed... Vanaf maart 2019...
dagen uren minuten seconden
00 : 00 : 00 : 00