De Bakermat

Eindhoven

Eindhovens design-DNA ingezet voor nieuwe stadspoort.

De Bakermat: een positief accent aan een voor Eindhoven historische radiaal. Passend bij het tegendraadse karakter van de stad, is bij het ontwerp het designprofiel van de stad aangewend. Zo wordt een historisch litteken – in 2011 nog verkozen tot één van de lelijkste plekken van Nederland – omgevormd tot een nieuw gezicht voor én van de stad. Eén van de meest markante plekken uit Eindhovens recente verleden verandert langzaam in een iconische woonomgeving. Een plek waar design en architectuur samenkomen.

Unieke totstandkoming

Deze plek stond decennialang bekend als de Auto Lichtstad-garage. Door verval was de roep naar herontwikkeling evident. Van oudsher één van de belangrijkste toegangspoorten van de stad: de ‘Poort van Eindhoven’. Waar historisch belangrijke radialen elkaar kruisen: een plek die een maatschappelijk gedragen invulling verdient. Vandaar dat bewoners van Eindhoven actief betrokken zijn bij het gekozen ontwerp. Een tweetal internationale ontwerpteams – onder leiding van Maarten Baas – presenteerde twee voorstellen voor een nieuw landmark. Het winnende ontwerp is gekozen tijdens de Dutch Design Week 2015.

Afwijken van de norm

Met een markant ontwerp, een in het oog springende locatie en een authentiek verhaal verrijst hier een stedenbouwkundig icoon. Een trekpleister waar je als bewoner en bezoeker grenzeloos kunt dromen. De bijzondere, maar tegelijkertijd niet vanzelfsprekende samenwerking tussen SDK Vastgoed, Maarten Baas en Van Aken Architecten, levert een unieke vormgeving op. Een inspirerend en verrassend ontwerp, dat perfect aansluit bij het DNA van de stad: techniek, design en kennis. Licht is van oudsher een typisch Eindhovens instrument, waarin deze aspecten prachtig en slim samenkomen.

Een icoon in wording

De Bakermat levert een bijdrage aan de ambities van de stad en wordt een aansprekende uiting daarvan. Door de vele onopvallende details ontdek je in De Bakermat altijd iets nieuws. Vragen oproepen en verwonderen, dat is het doel. Doordat de stad nooit af is, zal continue vernieuwing hier voor de noodzakelijke dynamiek zorgen.

Gebiedsdetails

Locatie
Eindhoven
Status
In ontwikkeling
Planning voltooiing
2022
Oppervlakte
2 hectare
Woonruimte
± 235 eenheden
Kantoor- en werkruimten
1300 m²
Betrokken partijen
Maarten Baas, Van Aken Concept Architecture Engineering

Meer weten over dit gebied?